Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΣΠ &Ν/Δ Ελλάδος.

 

 

georgaris kalamata

 

H Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας ,που αποτελεί την πρωτοβάθμια οργάνωση  του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου,πραγματοποίησε στις 21 και 22 Ιουνίου 2014 στην Καλαμάτα, την ετήσια Γενική της Συνέλευση.

Στη Συνέλευση παρέστησαν  o Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου κος Βασίλης Γεώργαρης, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Πελοποννήσου, της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Κοντά στον εμπορικό κόσμο βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ιωάννης Αργυράκης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης.

Όλοι διαπίστωσαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται η αγορά και οι επιχειρήσεις. Τα λουκέτα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι λειτουργούσες επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Βασίλειος Παγώνης, στην κεντρική του τοποθέτηση έθεσε τη διεκδικητική γραμμή της Ομοσπονδίας στα φλέγοντα ζητήματα του εμπορικού κόσμου. Αυτά αφορούν κυρίως το ασφαλιστικό, το τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα.

Οι ανασφάλιστοι έμποροι ανέρχονται πλέον στις 380.000. Συμπεριλαμβάνοντας και τα μέλη των οικογενειών τους ο αριθμός φτάνει σε περισσότερους από 1.000.000 Έλληνες. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και απαιτεί άμεση λύση. Η ρύθμιση για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μη ενήμερων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ με οφειλές από το 2011 και μετά και με τον περιορισμό του μέσου εισοδήματος των 12.000€, δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση.
Η Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία εκτός κάλυψης. Απαιτεί ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ασφαλισμένους οφειλέτες, για όλη την διάρκεια της κρίσης (2009 και μετά) και με μέσο εισόδημα από 30.000€.

Παράλληλα απαιτεί την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, τη δυνατότητα συμψηφισμού για απονομή σύνταξης με όριο οφειλής τα 40.000€.

Να σταματήσει τώρα η αποστολή των απειλητικών ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες.

Τέλος, να αρθεί άμεσα η ποινικοποίηση της οφειλής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ.
Οι Τράπεζες στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις, αρνούμενες να τις χρηματοδοτήσουν. Γίνονται έτσι τροχοπέδη για την έξοδο από την κρίση όλης της Οικονομίας. Γιατί η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα είναι ο μοχλός εξόδου από την κρίση. Δεν φτάνει μόνο να το λέμε. Πρέπει να ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση η αγορά.

Είναι αναγκαία η δημιουργία μιας σύγχρονης αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που να καλύψει την ανάγκη ρευστότητας στην αγορά αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και τεχνογνωσία στο πλαίσιο της λογικής των μικροδανείων. Πρέπει να ενταχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης ΣΕΣ 2014-2020.

Ο Τειρεσίας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να λειτουργήσουν δύο ταχύτητες για τις εντός και προ κρίσης επιχειρήσεις-οφειλέτες. Ταυτόχρονα πρέπει να εφαρμοστεί το point system, με αξιολόγηση της αφερεγγυότητας.
Πρέπει να δοθεί παράταση στα δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, για τουλάχιστον 6 χρόνια και με διετή περίοδο χάριτος.

Πάγιο αίτημα του εμπορίου είναι η θεσμοθέτηση ενός δίκαιου, αναλογικού, αναπτυξιακού και μακροπρόθεσμου φορολογικού συστήματος. Το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις είναι τέτοιο που τις καθιστά μη βιώσιμες, τις φέρνει σε αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους. Ακούμε υποσχέσεις περί φορολογικών ελαφρύνσεων. Αν αυτές δεν γίνουν τώρα, θα συνεχίσει και θα ενταθεί η λαίλαπα των «λουκέτων», με απίστευτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδίως σε τοπικό επίπεδο.

Το αφορολόγητο όριο πρέπει να συμπεριλάβει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί τα ισχύοντα σήμερα αποτελούν άδικη διάκριση μεταξύ των Ελλήνων.

Τα εξοντωτικά πρόστιμα δεν βοηθάνε τόσο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όσο στον αφανισμό των επιχειρήσεων. Η επιβράβευση του συνεπούς φορολογούμενου θα είχε πολύ πιο θετικό αποτέλεσμα από την εξόντωση του ασυνεπούς.
Η φορολογική επιβάρυνση επί των ακινήτων έχει στερήσει την αγορά από ζωτικής σημασίας ρευστότητα. Επιβάλλεται η εξορθολογικοποίηση των φορολογικών βαρών των ακινήτων.

Οι νέες εμπορικές μισθώσεις πρέπει να έχουν ελάχιστη διάρκεια εννέα ετών.

Οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς χρειάζεται να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Η τάση για αδιαφορία υποστήριξης της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, θα διαλύσει και την Οικονομία και την Κοινωνία. Το άνοιγμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η λειτουργία τις Κυριακές, η διάλυση του θεσμού των εκπτώσεων, με τη δυνατότητα ουσιαστικά ανεξέλεγκτων προσφορών όλο το χρόνο, ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων και τέλος η ασυδοσία και παντελής έλλειψη ελέγχου στο παράνομο υπαίθριο εμπόριο και σε κάθε μορφής παρεμπόριο, σηματοδοτούν το κλείσιμο των νομίμων στεγασμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος η Γενική Συνέλευση της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ κάλεσε ανοιχτά το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναπτύξουν διάλογο για όλα τα παραπάνω θέματα, με στόχο την επιβίωση των μικρομεσαίων. Κάλεσε επίσης την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΤΕ και την ΟΙΥΕ, να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το ζέον πρόβλημα της Κυριακάτικης αργίας.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

0