«Ανώδυνη για τους Έλληνες η επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% της διανυκτέρευσης των τουριστών»

«Ο εμπορικός κόσμος έχοντας βιώσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο τα τελευταία χρόνια τις δυσμενέστατες συνέπειες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, εν καιρώ μάλιστα κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, τάσσεται αναφανδόν εναντίον οποιουδήποτε εισπρακτικού μέτρου έμμεσης φορολογίας, που πλήττει οριζοντίως και χωρίς καμία διάκριση το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Παρόλα αυτά, η προωθούμενη επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων “all inclusive” αποκαθιστά, τρόπον τινά, την αδικία που είχε συντελεστεί το 2011, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν τα εν λόγω καταλύματα έτυχαν ειδικής προνομιακής μεταχείρισης μέσω της υπαγωγής των προσφερόμενων υπηρεσιών τους στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ (6,5%). Οι συνθήκες άνισου ανταγωνισμού που διαμορφώθηκαν μετά την επιλεκτική μείωση ΦΠΑ σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, έθεσαν σε κίνδυνο την ομοιόμορφη τουριστική ανάπτυξη με τον πιο σαφή τρόπο.

Επισημαίνουμε ότι αντί των αυξήσεων του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και στους μειωμένους συντελεστές της νησιωτικής Ελλάδας, που αντισταθμίζει το θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο, επιλέγουμε την αύξηση του ΦΠΑ της διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Και αυτό διότι, η εν λόγω “προσφορά” των ξενοδόχων στην οικονομία της χώρας μας θα ισοσκελιστεί από την αύξηση του “ΦΠΑ ύπνου” που πληρώνει τελικά ο ξένος τουρίστας μέσω της εντυπωσιακής αύξησης της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον αναμένεται να εξομαλύνει τις καταγεγραμμένες στρεβλώσεις στην προσπάθεια επίτευξης όρων υγιούς ανταγωνισμού, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες και τα απαραίτητα κίνητρα τόσο στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού όσο και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής επιχειρηματικότητας».

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΣΕΕ

0