«Η ΕΣΕΕ επενδύει στην επιχειρηματική συνέπεια μέσω του συστήματος «Περσέας» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας»

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας χαιρετίζει την δημιουργία του συστήματος «Περσέας» από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό λευκό μητρώο συνεπών επιχειρήσεων που εντοπίζει, καταγράφει και αναδεικνύει την συνεπή επιχειρηματικότητα, η οποία συμμορφώνεται με την εργατική νομοθεσία, προωθεί την απασχόληση και δεν χρησιμοποιεί αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Οι επιχειρήσεις που θα περιληφθούν θα εξαιρούνται από τους χρονοβόρους και αποπροσανατολιστικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό, θα απολαμβάνουν διοικητικών διευκολύνσεων και μειωμένης καταβολής του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων τους. Παράλληλα, θα απελευθερώνονται οι περιορισμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περισσότερο στοχευμένα την συστηματική παραβατικότητα, την μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.
Η ΕΣΕΕ ανέκαθεν ήταν υπέρ της επιβράβευσης του συνεπούς επιχειρηματία. Πάντοτε μέσα στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης, εκφράζαμε την άποψη ότι, ενώ καλώς ασχολούμαστε όλοι με την υποβοήθηση της επιχείρησης που έχει πληγεί από την κρίση με αποτέλεσμα να μην είναι συνεπής, ουδείς ασχολείται με τους επιχειρηματίες εκείνους που –αν και έχουν παρομοίως πληγεί από την κρίση- είναι συνεπείς με τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους, μέσα από το υστέρημά τους.
Η δημιουργία του συστήματος «Περσέας» έρχεται να αντιστρέψει την τάση αυτή, δείχνοντας –ελπίζουμε- την γενικότερη μεταστροφή της Πολιτείας ως προς την επιβράβευση του συνεπούς επιχειρηματία, η οποία πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως ο φορολογικός, όχι μόνο μέσω εξυπηρετήσεων αλλά και μέσω σημαντικών εκπτώσεων στις καταβολές τους.
Η ΕΣΕΕ παραμένει στην διάθεση του Υπουργείου για τον τελικό καθορισμό εκείνων των προϋποθέσεων και των κριτηρίων ένταξης στο σύστημα «Περσέας», που θα εξασφαλίσουν την επιβράβευση της συνεπούς επιχειρηματικότητας, που σέβεται τους εργαζομένους, την εργατική νομοθεσία και επενδύει στην ποιότητα της εργασίας.

0