Επιστολή ΟΕΣΠ προς Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα του διακανονισμού των οφειλών σε ΔΕΗ

Προς
Τον κ. Σωκράτη Φάμελλο
Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αθήνα

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, η Ομοσπονδία μας, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων -εξαιτίας της αναλγησίας της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε.- στο θέμα του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ως κάτωθι:
• Για οφειλή έως 1.000 ευρώ, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 24 μηνιαίες δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης άμεσα.
• Για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ, παρέχονται δύο επιλογές:
α) Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 18 μηνιαίες δόσεις.
β) Άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.
• Οι πελάτες με αποκοπή λόγω οφειλής για περισσότερες από 30 ημέρες, έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης σε 12 μηνιαίες δόσεις, με άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των οικογενειών μας, δεν μας αφήνει τα περιθώρια να χρησιμοποιήσουμε τα πιο πάνω εργαλεία προκειμένου να διευθετήσουμε τα χρέη μας. Ως εκ τούτου, πολλές επιχειρήσεις ζουν καθημερινά με την αγωνία του πότε θα κοπεί η ηλεκτροδότηση στις επιχειρήσεις τους, που συνεπάγεται αυτόματα και το κλείσιμό τους.

Στα πλαίσια αυτά, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, που έχει στην δύναμή της ως μέλη 60 Εμπορικούς Συλλόγους, εξετάζοντας διεξοδικά τα παραπάνω, προτείνει τα εξής:
1. Οι πελάτες της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στο μητρώο των ευάλωτων πελατών στην οικία τους, να έχουν τα ίδια προνόμια και στην μικρή τους επιχείρηση.
2. Ρυθμίσεις σε όλους ανεξαιρέτως, και σε αυτούς που έχασαν τη ρύθμιση με αποκοπή και επανασύνδεση (εκτός της περίπτωσης της ρευματοκλοπής), από 60 έως 100 άτοκες δόσεις, αναλόγως το ποσό και τη δυνατότητα του οφειλέτη, δίχως τόκους, επιβαρύνσεις και προκαταβολές.

Κύριε Υπουργέ, ζητάμε την αποδοχή των προτάσεων μας από μέρους σας, καθώς, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης, θεωρούμε καθοριστικής και ζωτικής σημασίας τη νομοθέτηση των πιο πάνω προτάσεων, ώστε να δώσουμε βοήθεια και ελπίδα στον μεγαλύτερο τροφοδότη της Ελληνικής οικονομίας, την μικρομεσαία Ελληνική επιχείρηση.

Η Διοίκηση της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ θα επιθυμούσε μια συνάντηση μαζί σας, για να συζητήσουμε τρόπους προσέγγισης του πιο πάνω προβλήματος, στα πλαίσια του διαλόγου και της συνεργασίας με το Υπουργείο και εσάς προσωπικά.

0