Διευρυμένη Συνεδρίαση Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & ΝΔ.Ε

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος (Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε.) πραγματοποίησε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 2-03-2019 στα Φιλιατρά και στις 3-03-2019 στην Κυπαρισσία.
Στην συνεδρίαση παρευρέθησαν πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς, μεταξύ των οποίων: η Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ), η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσιβέλας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Καλκαβούρας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περικλής Μαντάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Διονύσιος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Δημήτρης Τερζής, η Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γκλιάτα, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Μεθώνης κ.α.
Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης συζητήθηκαν τοπικά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Μεσσηνίας, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα από τους εκπροσώπους των τριών εμπορικών συλλόγων προς τους παρευρισκόμενους των αρμόδιων φορέων για καίρια θέματα και προβλήματα που ταλανίζουν την Τριφυλία με άμεσο στόχο την αποκατάσταση και την υλοποίησή τους.
Την δεύτερη ημέρα ο Πρόεδρος της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ κ. Βαγενάς Γιώργος ενημέρωσε για την εξέλιξη που υπάρχει στο θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, στο θέμα των κόκκινων δανείων, στο θέμα του ακατάσχετου τροφοδότη επαγγελματικού λογαριασμού καθώς και στο θέμα της αλλαγής του πλαισίου των εκπτώσεων.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκα προτείνοντας τις παρακάτω προτάσεις:
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ( ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ)
Η συμφωνία τραπεζιτών και κυβέρνησης έγινε δίχως την εκπροσώπηση φορέων που να εκπροσωπούν τους δανειολήπτες .
Συγκεκριμένα θα μπει στο νόμο η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια .
Δυστυχώς όμως ο νόμος έχει προβλέψει να προστατεύσει πολύ λίγους επιχειρηματίες .
Τα σημεία που επισημαίνει η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ είναι τα εξής :
Θετικό είναι ότι στη ρύθμιση εντάσσονται και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη της πρώτης κατοικίας
• Η ρύθμιση του δανείου θα γίνεται με επιτόκιο 2% και εξόφληση έως 25 έτη
• Η επιδότηση θα γίνεται από το κράτος και θα αφορά το 1/3 της δόσης
• Η υποβολή της σχετικής αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω μίας πλατφόρμας εξωδικαστικού. Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος ξεκινά από 12.500€ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ουσιαστικά, μια τριμελής οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα έως 36.000 ευρώ.
Αρνητικό είναι το Κούρεμα ενός δανείου θα πραγματοποιείται όταν ξεπερνά το 120% της αξίας του ακινήτου .
Η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ προτείνει το κούρεμα ενός δανείου να πραγματοποιείται όταν ξεπερνά την αξία του ακινήτου .
Αρνητικό επίσης είναι το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000€. Αν είναι για το ενυπόθηκο δάνειο δίχως τους κεφαλαιοποιημένους τόκους είναι σωστό. Αν όμως είναι μαζί με τους κεφαλαιοποιημένους ή για το σύνολο των δανείων από άλλες τράπεζες είναι αρκετά χαμηλό . Θα πρέπει να οριστεί μεγαλύτερο όριο δανείου έως 350.000€ περίπου.
Αρνητικό επίσης είναι ότι δεν προβλέπει την προστασία της επαγγελματικής στέγης.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια ,να μην προϋποθέτει αναγκαστική ρύθμιση για να προστατεύσεις την κατοικία σου ή την επαγγελματική στέγη, γιατί η κρίση στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό δανειοληπτών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να προβλέψει και την κατηγορία των οικονομικά εξαθλιωμένων συναδέλφων που έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις και τους άνεργους . θα πρέπει επίσης να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να προσφεύγει στην δικαιοσύνη δίχως να απαιτείται προκαταβολή δόσης.

0