Ερώτηση Βουλευτών προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για τη Δημιουργία Εμπορικού Κέντρου στην πρών Σωληνουργία Κορίνθου

Εδώ και ένα χρόνο περίπου οι ιδιοκτήτες της πρώην Σωληνουργίας Κορίνθου έχουν προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών με στόχο την αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου τους σε εμπορικό κέντρο. Παρά την αντίδραση του συνόλου του εμπορικού κόσμου της Κορινθίας –και όχι μόνο- η διαδικασία στων αδειοδοτήσεων συνεχίζεται κανονικά και απρόσκοπτα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας με αποτέλεσμα το εμπορικό κέντρο να βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου όλο αυτό το διάστημα έχει δείξει την έντονη αντίθεσή του στην λειτουργία του Εμπορικού Κέντρου διότι πιστεύει ότι θα αποτελέσει την «χαριστική βολή» για την αγορά της Κορίνθου μεσούσης της κρίσης.

Στις 15/5/13, ο Σύριζα Κορινθίας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα η ερώτηση ανέφερε τα εξής:

Από τον Φεβρουάριο του 2012 βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της εταιρείας Μεταλλουργία Κορίνθου ΑΕ, ιδιοκτήτρια της έκτασης στην οποία στεγαζόταν η πρώην Σωληνουργία Κορίνθου (στη Δημοτική Ενότητα Αρχαίας Κορίνθου του Δήμου Κορινθίων), να λειτουργήσει στο χώρο αυτόν εμπορικό κέντρο-υπεραγορά.

Με τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την τελική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την «αλλαγή χρήσης υφιστάμενης βιομηχανικής εγκατάστασης σε εμπορικό κέντρο-υπεραγορά» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίων Νήσων της 17ης Δεκεμβρίου του 2012, το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της επιχείρησης να λειτουργήσει εμπορικό κέντρο-υπεραγορά στη συγκεκριμένη περιοχή, σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της Κορινθίας εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στο συγκεκριμένο σχέδιο. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Κορίνθου, Κιάτου, Λουτρακίου, Ξυλοκάστρου, Νεμέας και η ΟΕΒΕ Κορινθίας έχουν κατ’ επανάληψη, με ψηφίσματα και ημερίδες, καταδείξει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον εμπορικό κόσμο της Κορινθίας μια τέτοια ισοπεδωτική επένδυση. Να σημειωθεί ότι η αντίδραση του εμπορικού κόσμου δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά αφορά και τις όποιες άλλες ανάλογες «επενδυτικές κινήσεις» για τη δημιουργία αντίστοιχων εμπορικών κέντρων στην περιοχή της Κορινθίας.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποια λογική προχωρά μια τέτοια επένδυση, εφόσον ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος της Κορινθίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε μία ακόμη επιθετική κίνηση εναντίον του, όπως είναι η λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου σε μια τόσο συγκεκριμένη αγορά, που πλήττεται ούτως ή άλλως από τη λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων της Αθήνας;

2. Ποιες κοινωνικές ανάγκες εξυπηρετεί μια τέτοια μορφή επένδυσης, αφού είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε λουκέτο όσες εμπορικές επιχειρήσεις της Κορινθίας εξακολουθούν ασθμαίνοντας να (υπο)λειτουργούν;

3. Τι είδους μοντέλο ανάπτυξης ενθαρρύνει η λογική της επέκτασης των εμπορικών κέντρων, τα οποία οδηγούν σε συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια λίγων πολυεθνικών κατά κύριο λόγο εταιρειών, σε απορρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και των συνθηκών εργασίας και σε επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της γύρω περιοχής;

4. Γιατί συστηματικά αγνοούνται από την κυβέρνηση οι έντονες αντιρρήσεις των τοπικών φορέων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αμμανατίδου Λίτσα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Κανελοπούλου Μαρία
Κοδέλας Παναγιώτης
Πετράκος Αθανάσιος
Σταθάκης Γιώργος
Χατζηλάμπρου Βασίλης

0